دال بتنی چیست؟ آشنایی با کاربرد و شیوه ساخت اسلب بتنی

دال‌ بتنی پیش ساخته چیست؟

دال‌ بتنی پیش ساخته یا همان اسلب بتنی از جمله مهم‌ترین مصالح مورد استفاده در صنایع ساخت‌وساز است. از دال بتنی به صورت گسترده در انواع‌ سازه‌ها نظیر پل‌ها، تونل‌ها، صنعت سدسازی و… استفاده می‌شود. در این مقاله توضیح خواهیم داد که اسلب بتنی یا همان دال بتنی چیست و به معرفی انواع دال‌های بتنی، روش‌های تولید هر کدام و انواع کاربردهای آن‌ها می‌پردازیم.

دال بتنی چیست؟

دال بتنی چیست؟

منظور از دال بتنی صفحات مستحکم ساخته شده از بتن و آرماتور است که برای تسریع پروژه‌های ساخت‌وساز و همچنین افزایش استقامت سازه استفاده می‌شوند. اسلب بتنی به سازه کمک می‌کند تا بارهای افقی و عمودی بیشتری را تحمل کند.

دال‌های بتنی در سطوح و اشکال مختلف تولید می‌شوند تا نیاز ساختمان را به خوبی رفع کنند. ابتدا دال‌ها تنها به صورت صفحات تخت ساخته می‌شدند؛ با پیشرفت تکنولوژی و همچنین توسعه ساختمان‌های عصر حاضر، صنایع به سمت تولید اشکال منحنی و…  پیش رفتند.

کاربرد دال بتنی چیست

در روزگار ما سرعت و کیفیت به مهم‌ترین عوامل موفقیت تبدیل شده‌اند. هر شخصی که به دنبال رسیدن به خواسته‌ای یا چیزی است این دو فاکتور را نیز درنظر می‌گیرد. امروزه، پروژه‌های ساخت‌وساز نیز از این قائده پیروی می‌کنند. دو فاکتور مدت لازم برای ساخت و همچنین طول عمر سازه هم برای صاحب پروژه و هم پیمانکاران از اهمیت بالایی برخوردار است.

استفاده از دال‌های بتنی (اسلب های بتنی)، مخصوصا دال بتنی پیش ساخته در رسیدن به حد مطلوب دو فاکتور سرعت و استقامت، بسیار کاربردی است. دال‌های بتنی در پروژه‌های مختلفی استفاده می‌شوند. در ادامه نگاهی به مهم‌ترین این استفاده‌ها می‌کنیم:

  • کف سازه‌ها
  • سقف ساختمان
  • فونداسیون بنا
  • بالکن‌های بزرگ
  • در ساخت جاده‌ها و تونل‌ها
  • کف‌سازی پل‌ها

دال بتنی برجا و پیش ساخته

دال‌های بتنی با توجه به مزایای فوق‌العاده‌ای که دارند؛ کاربرد فراوانی پیدا کرده‌اند. روش‌های تهیه دال بتنی متفاوت است. آن‌ها را می‌توان در محل اجرا ساخت و یا از نمونه‌های آماده و دال بتنی پیش ساخته شده استفاده کرد.

در روش برجا، یک دال بتنی در محیط ساخت‌وساز طراحی و ساخته می‌شود. اما اسلب بتنی پیش‌ ساخته از قبل طراحی و ساخته شده و تنها کافی است با توجه به نیاز، آن‌ها را در ابعاد و تعداد دلخواه تهیه‌ نمود.

اینکه تصمیم بگیرید خود به تولید دال‌های بتنی مشغول شوید و یا از دال بتنی پیش ساخته استفاده کنید؛ کاملا بستگی به شما دارد. اما در نظر داشته باشید که ساخت دال بتنی نیازمند تخصص، صرف وقت بیشتر و دقت لازم است. در میان این دو روش، دال‌ بتنی پیش ساخته به دلیل سرعت بیشتر در تهیه و استفاده، مورد توجه بیشتری قرار دارد.

اسلب بتنی پیش‌ ساخته استانداردها را بیشتر رعایت می‌کند و دارای استحکام بالاتری نیز هست. از آنجایی که کنترل کیفیت بیشتری بر روی این مصالح انجام می‌شود، به نیرو کار ماهر نیاز ندارد. از سویی دیگر استفاده از روش برجا برای تهیه دال بتنی باعث می‌شود تا در هزینه‌ حمل‌ونقل دال‌های بتنی صرفه‌جویی کرد.

نمونه یک دال بتنی پیش ساخته
نمونه ای از یک دال‌بتنی پیش ساخته

مشخصات دال بتنی پیش ساخته

در ساخت دال بتنی پیش ساخته معمولاً از بتن مسلح استفاده می‌شود. همچنین آرماتور به کار رفته در این اسلب‌ها از نوع AIII است. جنس دال بتنی پیش ساخته از سیمان ۳۵۰ تشکیل شده و نسبت آب به سیمان در آن‌ها ۰.۴ به ۰.۴۵ است.

طراحی دال بتنی پیش ساخته

در طراحی دال‌ بتنی پیش ساخته از قالب‌های آماده استفاده می‌شود و با توجه به میزان باری که می‌خواهد تحمل کند میزان آرماتور لازم برای آن تعیین می‌شود. زمانی که ایلب بتنی پیش ساخته را قرار است در مکان‌هایی با ترافیک نیروی زیاد نصب کنند، از قالب‌هایی با ضخامت بیشتر استفاده می‌کنند. همچنین اگر هدف از استفاده، پوشاندن سطح وسیعی باشد، طول و عرض قالب‌ها را افزایش می‌دهند.

قالب‌هایی که برای طراحی دال بتنی پیش‌ساخته استفاده می‌شوند ممکن است مربعی، مستطیلی، منحنی، دایره‌ای و… باشند. یک دال بتنی می‌تواند دارای قوس باشد و یا در وسط دال حفره‌های خالی طراحی شده باشد. برخی از آن‌ها را نیز به شکل T مانند می‌سازند که هر کدام از این اشکال کاربردهای مختص به خود را دارند. به عنوان مثال دال‌های منحنی را در تونل‌سازی، دال‌های توخالی را برای دیوار و کف‌پوش و دال‌های T شکل را در جدول‌کشی استفاده می‌کنند. در صورتی که برای یک پروژه ساخت‌وساز، نیاز به نوع خاصی از اسلب بتنی پیش ساخته باشد؛ قالب‌های مخصوص و ویژه‌ای برای ساخت آن‌ها طراحی و ساخته می‌شوند.

ساخت دال بتنی پیش ساخته

به طور کلی برای ساخت دال بتنی پیش ساخته مراحل زیر انجام می‌شود:

  • طراحی و ساخت قالب
  • بتن ریزی
  • خشک کردن بتن

ساخت دال بتنی پیش ساخته از ساخت قالب شروع می‌شود. قالب‌ها معمولا از ورقه‌های فلزی، چوبی و یا پلاستیکی تشکیل می‌شوند. بعد از ساخت قالب آرماتور‌ها به تراکم لازم در جایگاهی که از پیش برای آن‌ها تعیین شده در قالب قرار می‌گیرند و سپس مرحله بتن‌ریزی شروع می‌شود.

بتن‌ریزی در این مرحله به دو روش دستی و ماشینی انجام می‌گردد. در روش بتن‌ریزی به روش دستگاهی، مواد پر‌کننده به صورت لایه‌ای درون قالب ریخته شده و توسط یک غلتک ارتعاشی فشرده می‌شوند تا یکپارچه و همگن بشوند. در روش پرکردن دستی، به جای غلتک ارتعاشی، از بیل مکانیکی برای فشرده‌سازی استفاده می‌شود؛ به همین دلیل ارتفاع کم‌تری را نیز می‌تواند پوشش دهد.

بعد از پر کردن قالب، باید فرصت خشک‌شدن به بتن داد. اسلب پرشده با بتن مسلح نیاز است تا در دما و هوای مناسب قرار گیرد؛ این کار را می‌توان با پوشاندن آن‌ها توسط یک لایه پلاستیکی فراهم کرد و یا از مواد افزودنی مناسب در ساخت بتن استفاده کرد.

در ساخت اسلب بتنی پیش ساخته مهم‌ترین مرحله، همان مرحله خشک شدن است. به دلیل شرایط آب‌وهوایی پایدار درون کارگاه‌های ساخت،‌ دال بتنی پیش ساخته، نسبت به دال‌های برجا ساخته‌شده از استحکام بیشتری برخوردار هستند.

مراحل ساخت اسلب بتنی: مرحله خشک شدن
مرحله خشک کردن دال بتنی

موارد مهم در انتخاب دال بتنی پیش ساخته

برای خرید دال بتنی پیش ساخته نیاز است ابتدا مواردی را برای خود روشن کنید تا بتوانید خرید بهتری داشته باشید. اگر یک پروژه ساخت‌وساز در پیش دارید و می‌خواهید از دال‌های بتنی پیش ساخته استفاده کنید؛ نکاتی که در ادامه مطرح می‌شود را دنبال کنید تا بر حسب نیاز خود، خریدی مطلوب را تجربه کنید:

  • پروژه ساخت‌وساز شما چقدر بزرگ است؟
  • در چه اندازه‌هایی به این دال‌های بتنی نیاز دارید؟
  • آیا اندازه‌های استاندارد اسلب نیاز شما را رفع می‌کنند؟
  • بنایی که می‌خواهید بسازید چقدر باید عمر کند؟

پاسخ دادن به این یادآوری‌ها باعث می‌شود با آگاهی بیشتری به خرید دال بتنی بپردازید. اگر پروژه ساخت‌وساز شما بزرگ است، استفاده از دال بتنی پیش ساخته برای شما مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود تا استفاده از اسلب بتنی برجا. در صورتی که اندازه‌های استاندارد دال بتنی نیاز شما را رفع نمی‌کند، باید در اندازه‌های دلخواه سفارش ساخت‌ دال بتنی را ثبت کنید تا برای شما آماده کنند.

همچنین، همانطور که در بخش‌های ابتدایی مقاله نیز ذکر شد، استفاده از اسلب بتنی پیش ساخته باعث افزایش طول عمر سازه می‌شود. اگر سازه‌ای که در دست ساخت دارید نیاز به عمر طولانی‌ دارد؛ برای استفاده از دال‌ پیش ساخته درنگ نکنید.

پیشنهاد کیان برنا

در این صفحه تلاش شد تا شما با انواع دال بتنی یا اسلب بتنی پیش‌ ساخته و کاربرد‌های آن آشنا شوید. کاربرد دال بتنی پیش ساخته بسیار گسترده، ارزان، سریع و بادوام است. آن‌ها را در انواع شکل‌ها و سایز‌های مختلف می‌توانید پیدا کنید و یا به صورت شخصی‌سازی شده سفارش دهید.

شرکت کیان برنا ارائه دهنده بهترین‌ها از انواع دال بتنی پیش ساخته است. مراحل طراحی دال بتنی پیش ساخته در کیان برنا با دقت بسیار بالا و با توجه به استاندارد‌های روز دنیا انجام می‌گیرد و در ساخت اسلب بتنی پیش ساخته از بهترین مصالح و دستگاه‌های صنعتی پیشرفته استفاده می‌گردد.

برای خرید دال بتنی پیش ساخته و ثبت سفارش می‌توانید به سایت فروش کیان برنا مراجعه کنید.

سوالات متداول

دال یا اسلب بتنی چیست؟

دال بتنی صفحات مستحکم ساخته شده از بتن و آرماتور است که برای تسریع پروژه‌های ساخت‌وساز و افزایش استقامت سازه استفاده می‌شوند. اسلب بتنی به سازه کمک می‌کند تا بارهای افقی و عمودی بیشتری را تحمل کند.

مشخصات دال بتنی پیش ساخته چیست؟

در ساخت دال بتنی معمولا از بتن مسلح استفاده می‌شود. آرماتور به کار رفته در آن‌ها از نوع AIII است. جنس دال بتنی از سیمان ۳۵۰ تشکیل شده و نسبت آب به سیمان در آن‌ها ۰.۴ به ۰.۴۵ است.

مراحل ساخت دال بتنی پیش ساخته چیست؟

برای ساخت دال بتنی پیش ساخته این مراحل به ترتیب انجام می‌شود: طراحی و ساخت قالب، بتن ریزی و خشک کردن بتن. توجه: هر کدام از مراحل دارای پیچیدگی‌ها خاص خود است.

سوالات مهم در انتخاب اسلب بتنی چیست؟

پروژه ساخت‌وساز شما چقدر بزرگ است؟، در چه اندازه‌هایی به این دال‌های بتنی نیاز دارید؟، آیا اندازه‌های استاندارد اسلب نیاز شما را رفع می‌کنند؟ و بنایی که می‌خواهید بسازید چقدر باید عمر کند؟

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. باعرض سلام و خسته نباشد جناب شما دال بتنی فونداسیون هم تولید میکنید؟ و حدودا ظرف چه مدت آماده میشود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا